Tüm dünyada etkisi görülen ve çok hızlı yayılan Koronavirüs salgını nedeniyle Türkiye’de Koronavirüs ile Mücadeleye Destek Veren Markalar / Firmalar çeşitli yardımlar yaptı, kampanyalar düzenledi. Bu krizin süresi ve boyutu belirsiz olmasına rağmen ülkemiz birçok kriz görmüştür ve bunun ekonomik olarak zararı birçok marka ve firmayı etkilemiştir. Ancak bu dönemlerde güçlü kalabilen, kampanyalarını Lovemark (Aşk Markası) olarak düzenleyen hedef kitle üzerinde pozitif etki sağlamıştır.

Bu kriz çok büyük ve herkes elini taşın altına koyması gerek. Bu listeyi hazırlarken Capital’in Türkiye’nin En Büyük 500 Şirketi listesinde de ilk 100 firmanın Instagram hesaplarını da inceledim.

Lovemark Nedir?
Bir markanın Lovemark olabilmesi için müşterileri ile arasında duygusal bir bağ oluşturması gerekmektedir. Bu duygusal bağ da hedef kitle ile empati yaparak insanların duygusal durumlarına etki etmesi gereklidir. Markaya duyulan aşktır. Marka bunu başarabilirse alışveriş için ilk tercih durumuna gelir.

Markalar ve firmalar bu kriz döneminde ne yardımlar, ne kampanyalar düzenledi? Dikkatimi çekenleri paylaşıyor ve güncelliyor olacağım.

Modanisa
Covid-19 salgınına karşı hayatlarını hiçe sayarak en ön saflarda mücadele veren sağlık çalışanlarımıza destek verebilmek adına, Sağlık Bakanlığı için 200.000 adet maske üretti.

Vakko
Vakko Üretim Merkezi Covid-19 salgını ile en güçlü mücadeleyi veren doktor ve sağlık çalışanlarımıza ulaştırmak üzere maske üretimine başladı. Üretim, vardiyalı olarak kesintisiz devam edecek.

Oyak Renault
Tıbbı ekipman üretimine başladı. Bursa İl Sağlık Müdürlüğü ile yapılan iş birliği kapsamında Oyak Renault tarafından üretimi gerçekleştirilen tıbbı ekipmanların ilk partisi, Bursa Şehir Hastanesi ile Bursa Yüksek İhtisas Hastanesi’ne teslim edildi.

İş Bankası
Koronavirüs salgını ile mücadele kapsamında, Sağlık Bakanlığı Kamu Hastaneleri Genel Müdürlüğü bünyesindeki hastanelerin ihtiyaçlarının karşılanmasında kullanılmak üzere, Türkiye İş Bankası Grubu, 10 milyon TL kaynak ayrılmasına karar verdi.

Tofaş
Tofaş, koronavirüs salgını ile mücadelede ihtiyaç duyulan tıbbi malzeme bulunurluğuna destek olmak amacıyla, ekipman üretimine başladı.

Saat ve Saat
Milli Dayanışma Kampanyası’na Saat ve Saat 1 milyon TL ile destek verdi.

Sabancı Holding
Sabancı Holding, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) mücadelesi kapsamında 3 aya kadar hijyen sağlayan 10 ton Antimic ürün dezenfektanı Sağlık Bakanlığı’na bağışladı. Ayrıca 150 bin adet tanı kiti ve Covid-19 aşı ve serumunun geliştirilmesi için yapılan çalışmalarda kullanılmak üzere 1.7 milyon lira bağış yapacak.

Amazon.com.tr
Amazon.com.tr, kamu hastanelerinin acil olarak ihtiyaç duyduğu solunum sorunlarına karşı kullanılacak tıbbi alet ve cihazlar için 3.5 milyon TL bağış yaptı.

Sahibinden.com
Sağlık Bakanlığına 1.000.000 TL bağış ve devlet üniversitesi hastanelerine acil malzeme ve teçhizat tedariki için 1.000.000 TL fon ayırdı.

Getir.com
65 yaş üzerine 10 indirim verdi. Online bahşiş sistemini devreye aldı. Kurye çalışma saatlerini 08:00 – 01:00 olarak değiştirdi. 50 bin ihtiyaç sahibine 6 hafta boyunca 300 bin gıda kolisini dağıtacağını duyurdu. Bu kampanyaya ilk katkıyı da 1.5 Milyon TL değerinde 10 bin koli ile başladı.

YemekSepeti.com
Sağlık Bakanlığımız bünyesinde çalışan doktor ve personelin ihtiyacı olan ekipmanın temininde kullanılmak üzere 1 milyon TL bağışladığını duyurdu.

Yemeksepeti Korona

GittiGidiyor.com
Doğabilecek ihtiyaçların temini için Sağlık Bakanlığımıza 1.000.000 TL bağış yaptığımızı duyururuz.

Migros
60 yaş üzeri müşterilere ücretsiz teslimatı duyurdu. Migros TV yayınlarını daha aktif hale getirdi. Uyarıcı ve bilgilendirici paylaşımlara ağırlık verdi. Ayrıca canlı akustik konserlerini MigrosTV Youtube kanalında başlattı.

Carte d’Or
Carte d’Or Ev Konserleri başlattı.

Divan Otelleri
Koç Holding bünyesinde bulunan Divan otelleri, İstanbul otellerini sağlık çalışanlarının hizmetine sundu.

Divan Otel Korona

Koton
Sosyal medyayı bilgilendirme için çok iyi kullandı. İnsanların evde kalması için Home Office, 23 Nisan gibi kampanyalar düzenledi.

Lc Waikiki
#AltıEvÜstüİş kampanyasını başlattı. Bilgilendirici sosyal medya paylaşımları yaptı.

Unilever
230 ton Domestos çamaşır suyunu T.C. Sağlık Bakanlığı Kamu Hastaneleri Genel Müdürlüğü’ne gönderdi.

Unilever Korona

Penti
Sağlık çalışanlarına yönelik destek paketlerini yolladı.

Hayat Kimya
Koronavirüs salgınıyla mücadele için karantina hastanelerine destek paketini açıkladı.

Arçelik
Hastanelerdeki temel ihtiyaçları karşılamak üzere; çamaşır ve kurutma makineleri, fırın, çay, kahve ve tost makineleri bağısında bulundu.

Garanti
Tedavilerin en yoğun şekilde sürdürüldüğü devlet üniversitesi hastanelerine, kritik öneme sahip malzemelerin temininde kullanılmak üzere 10 milyon TL bağış için fon ayırdı.

Saran Holding
Sağlık Bakanlığı ve Kırıkkale esnafına destek olmak için 1.000.000 TL lik kaynak ayırdı.

saran holding korona

Ahbap
Marka ve firma değil ancak Haluk Levent önderliğinde Türkiye’nin en büyük ve örgütlü STK’sıdır. Bu mücadele kapsamında sosyal medya bilgilendirme paylaşımları ve ihtiyaç sahiplerine 1.000.000 TL değerinde gıda paket yardımları açıkladı. Ayrıca Haluk Levent kişisel Twitter hesabından ve ünlü, sporcu, müzisyen dostlarına seslenerek, bu mücadeleye ortak olmalarını istedi. Çok hızlı sürede destek paketlerine destek verenlerin sayısı arttı.

Anadolu Efes
COVID-19 ‘dan etkilenen yeme içme ve eğlence sektörü çalışanlarının yanında olmak için Anadolu Efes 1 Milyon TL kaynak ayırdı ve Ahbap Derneği ile “Dayanışma Birlikte Güzel” kampanyasını başlattı.

Otokoç
Eylül ayı sonuna kadar, Otokoç tüm sağlık çalışanlarından periyodik bakımlarında işçilik ücreti almayacağını açıkladı.

Carrefour
Sosyal medyayı etkili kullanıyor. Sağlık çalışanlarına CarrefourSA kart ile yapacağı alışverişler %5 indirim uyguladı. 60 yaş ve üzeri müşteriler 08.00-09.00 saatleri arasında öncelikli olarak alışveriş yapabiliyor.

 

Koronavirüs ile Mücadele Kapsamı
Bu mücadele hem yerel hem global olarak belki aylarca devam edecek. Bu bağlamda her birey, firma ve marka yapabileceğinin en iyisini ve en fazlasını yapmak zorundadır. Bu zarardan birlikte çıkmak mümkündür.